LORD подбира само най-добрите материали от най-добрите доставчици

Памук

Памукът е най-разпространеното натурално влакно. Макар, че използването му за производство на облекла започва още през 7-ми век преди новата ера в Китай, до средата на 18-ти век в Европа той се внася само във вид на готови изделия. Първата работилница за тъкан памук е открита в Англия през 1772 година. Познати са 39 различни растения от семейството на памука, като най-голямо разпространение са получили 6, отглеждани в различни региони на планетата. Качествата на готовите изделия зависят най-вече от това, кое точно растение се използва за суровина. За най-добър се приема памукът, отглеждан в Индия и Египет. Памукът е удобен и приятен за носене, хигиеничен, устойчив на пране. Той „диша“ /лесно пропуска въздуха/, лесно попива влагата. Болшинството от хората са на мнение, че за тялото им няма нищо по-добро от естественият памук, но трябва да се знае, че качествените платове след изтъкаването си преминават десетки химически обработки /багрене, омекотяване, антипилинг, монфорц, ензимно пране/, целящи подобряване качествата на „естественият памук“. Все повече се залага на проучването на алтернативни материали за производството на бельо. В последните години все повече се налага вискозата.

Вискоза

Вискозата е първото изкуствено влакно, получено от човека още в краяна19-ти век. То се произвежда от естествен материал – целулоза, затова от всички химични влакна се счита за „най-естествено“. В зависимост от изходният материал /дървесна кора, корени, слама/ се получава вискозна маса, която след обработка може да придобие вид на памук, коприна, дори на козина. От същият материал се получава и целуфана, служещ за опаковка. Основните качества на вискозата са: приятна на допир, хигроскопична, въздухопропущаща. С нейна помощ могат да се подобрят качествата на памучната прежда, като при добавянето ѝ се повишава скоростта на изтегляне на влагата и износоустойчивостта на изделията. Важно предимство е и това, че не натрупва статично електричество. При пране трябва да сме особено внимателни с дрехите от вискоза. Те не трябва да се изстискват със сила, защото мократа вискоза не се отличава с особена здравина. Докато памучните платове при намокряне стават по-здрави, вискозата наобратно – може да бъде пробита дори и с пръст.


Полиамид, тактел, полиестерна коприна

Това са наистина изкуствени материи, създадени на базата на петролни продукти, но високите технологии успяха да им предадат качества, превъзхождащи тези на естествените си събратя. По един показател – износоустойчивостта, те превъзхождат всички видове натурални влакна.

Тактел е търговската марка, регистрирана от Du Point и представлява материя, притежаваща уникалното свойство да попива влагата на тялото и да я отвежда далече от него – към външната страна на дрехата. Технологията на производство на тактела позволява да се постигнат на пръв поглед несъчетаеми свойства – ветронепроницаемост и висока способност тялото да „диша“.

Във високия клас луксозни изделия ние влагаме платове от световноизвестната марка ILUNA. Полиамидните ѝ платове, наречени „микрофибър“, са изплетени от безброй микроскопични нишки, толкова гъсто разположени, че покрай тях не могат да преминат водни капки, а само парата, отделена от човешкото тяло. Тези платове са лесни за поддържане, бързо съхнат, дълго запазват формата си, не натрупват статично електричество, устойчиви са на протриване. Специалният начин на изплитане осигурява голяма еластичност във всички посоки. Това осигурява на изделията, произведени от тях, изключителен комфорт при носене.

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.